140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Вниманиe: гръмотевичните бури са опасни за рибарите

В началото на лятото гръмотевичната дейност е всекидневно явление. В почти всяко изявление синоптиците предупреждават за възможни бури с поройни дъждове и градушки. И понеже риболовците са сред рисковите групи, за които е напълно възможно да ги сполети буря на открито, нека припомним някои изисквания по безопасността, за да не се стига до трагични инциденти.

Колкото и да връхлети изненадващо, гръмотевичната буря все пак предупреждава и има някакво време да се реагира подобаващо.

Приемаме, че вече всеки съвременен риболовец е оборудван с карбонови въдици, които са проводник на електричество и това ги прави особено опасни. Разпънат телескоп се превръща в истински гръмоотвод по време на гръмотевична дейност. И така, още с първите симптоми на приближаваща буря въдиците трябва да се сгънат и да се оставят на земята, но встрани от мястото на бивакуване. Същото се отнася и за всякакви предмети с присъствие на метал в тях – стойки, чадъри, шезлонги и т.н.

Ако гръмотевиците са звучни и се чуват веднага след мълниите, значи бурята е в непосредствена близост и е най-опасна. Но хората често правят неудачен избор при търсене на подслон, като се свират в палатки, шатри, паянтови постройки или под големи дървета. Това е голяма грешка. Най-сигурната и безопасна стъпка е да се приберат в автомобила, който да е с изключен двигател и вдигнати стъкла. Ако не разполагат с такъв, да седнат на земята, но встрани от висока растителност, по възможност в ниско място. Да се бяга от водата, понеже на брега също е по-опасно, отколкото встрани от бреговата ивица.

Ако бурята приближава по време на риболов от лодка, да се избере най-прякото трасе до брега и по най-бързия начин да се излезе на сушата. Във водата лодката се превръща в мишена на мълниите и оставане там е изключително рисковано.

И понеже сме на тема безопасен риболов, да припомним, че карбоновите въдици, попаднали в несъобразителни ръце, може да се окажат фатални за живота и без гръмотевична буря. Всякакви електрически проводници от елекропреносната мрежа трябва щателно да се избягват, дори жиците да са привидно на високо и далеч от обсега на карбоновата въдица. Не си играйте с огъня да проверявате доколко безопасно е разстоянието, просто избягвайте да ловите на място, където има поредица от телеграфни стълбове. Улисан в магията на риболова човек може да подцени опасността и това да е фатално. Дори да не е докоснат проводник, от високото напрежение се получава волтова дъга при прекалено приближаване на въдицата. Статистиката показва, че почти всяка година рибарите дават жертви именно заради допир на електропроводими въдици до електрическа мрежа.

В бр. 26 на „Рибар“ продължаваме с черна хроника на констатираните произшествия с риболовци през миналата година по водоемите у нас.

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ