Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Внимание: Рибните ресурси в Атлантика са изтощени

Организацията по охрана на природата „Oceana“ обвини Европейския парламент в смекчаване на тона и връщане назад от обявения курс за обезпечаване на устойчиво ползване на рибните ресурси в Атлантическия океан. В прилежащите на Европа води се включват райони от североизточния Атлантик, Келтско и Ирландско море, Ла Манш, Бискайския залив, Иберийското крайбрежие, Азорските и Канарските острови.

Критиките са по повод на гласуваното при скорошно заседание на Европейския парламент смекчаване на рестрикциите по отношение на промишления риболов в този район през 2019 година. Изпълнителният директор на „Oceana“ в Европа Ласе Густавсон обобщава нещата така:

„Във време, в което движението за съхраняване на морската среда се разраства в цял свят, законодателите от ЕС като че ли забравиха за своите собствени решения отпреди няколко години и ангажиментите си за обезпечаване на устойчиво развитие на рибните ресурси. В действителност, в ЕС трябва да поемат инициативата и да са лидери в това движение, а не да дават заден ход…“

Планът, утвърден от депутатите на пленарно заседание в Европарламента, тепърва ще бъде предложен и евентуално гласуван на Съвета на ресорните министри на страните членки. Това вероятно ще стане в началото на следващата година, но едва ли там ще се стигне до някакви драстични промени.

В споменатите води провеждат риболов кораби от Белгия, Франция, Германия, Ирландия, Испания, Португалия и Обединеното кралство. Основен улов са треска, камбала, пикша, скумрия, омари и други видове риби и морски обитатели. Общият улов на тези страни през 2017 година е достигнал 368 хиляди тона. По оценки на експерти от „Oceana“, близо половината от обитаващите видове риби са подложени на прекомерна експлоатация. Затова възникват съмнения доколко устойчиво е обявеното устойчиво ползване на рибните ресурси.

 

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ