Шаранът е традиционното ястие за българската трапеза по Никулден и това беше най-търсената риба на пазара в дните около големия християнски празник. Но българите има какво да избират. Някои предпочитат рибни деликатеси от далечни и екзотични дестинации, независимо от по-високите им цени.
Любопитни данни изнесоха експерти от Асоциацията на производителите на рибни продукти. Годишно в страната се внасят между 50 и 60 хиляди тона риба и морски продукти, докато нашите сладководни аквакултури произвеждат около 30 хиляди тона. Оказва се, че две трети от рибата на българската трапеза е вносна.
Ние също изнасяме риба – морска и сладководна, както и рапани и миди. Основен клиент за сладководните ни риби е Румъния. Морски риби изнасяме за Турция и Гърция, рапани – за Америка, а преработени скариди – за скандинавските страни. Мидите ни са приоритет за азиатския пазар.
Анкета на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), проведена през миналата година, показва, че една трета от участниците в нея консумират най-често скумрия. След нея се нарежда пъстървата, а едва на трето място остава шаранът – лидерът по Никулден.