Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Военни от 101 Алпийски полк спасиха паднали в пропаст гончета

военни спасиха гончета

В ловната практика често се случва да се изгубят ловни кучета след гонка, но рядко те попадат в подобен капан, както гончетата на ловеца Недко Деянов от ЛРД-Смолян.

Военнослужещите от 101 Алпийски полк – младши сержант Кехайов и ефрейтор Савов, спасиха двете гончета, които на 4 ноември паднали в пропаст по време на групов лов на дива свиня и заседнали там. 

Собственикът на кучетата Недко Деянов разказа, че животните са паднали в пропаст, намираща се под Червената скала, в покрайнините на град Смолян. Там районът е стръмен и опасен, осеян с непрестъпни скали и скални лабиринти.

военни спасиха гончета

Ловецът позвънил за помощ на телефон 112, но пристигналите на мястото служители от пожарната, предвид силно пресечения скален район, са нямали специално оборудване и не са провели спасителна акция.

По думите на Деянов двамата военнослужещи  от 101 Алпийски полк – младши сержант Кехайов и ефрейтор Савов, след като разбрали, че ловните кучета стоят от събота в пропастта и над тях вече летят гарги и са в непосредствена опасност, веднага на доброволни начала решили да помогнат.

военни спасиха гончета

Военнослужещите разпъват въжета и до 20.30 ч. провеждат спасителната акция. Спускат се долу в пропастта, закачват ловните кучета на спасителни въжета, изкарват ги горе и ги носят през цялото време на ръце, защото животните са обезводнени и  изтощени.

“Нямаха сили да вървят”, казва техният собственик. Ловецът предложил на доброволците да им плати за това, че са поели този риск, но те категорично отказали, като отговорили че правят жеста доброволно.

По думите на собственика състоянието на неговите гончета вече е добро, след като са им дали вода и храна, ще се възстановят и скоро отново ще са в услуга на ловците при организиране на гонки за диви свине.

Искра Сиракова

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ