Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Войната между френски и британски рибари пламна с нова сила

Ивайло ДИМИТРОВ

До истинско стълкновение между френски и британски рибари се стигна в пролива Ла Манш, след което намиращите се на 12 км от крайбрежието на Нормандия британски риболовни кораби са били прогонени и принудени да се оттеглят. Впоследствие британците се оплакали, че са били замеряни с камъни и обгазени с димки от агресивно настроените французи.

Този път ябълката на раздора се оказа добивът на миди от пролива, който носи солидни доходи, особено при наложените рестрикции в улова на риба в този регион. Основната причина за недоразуменията е, че този сектор от областта на риболова не се контролира от Европейския съюз, а от националните законодателства на двете страни. Френските рибари се чувстват онеправдани, понеже тяхното законодателство е по-строго и забранява добива на миди за четири месеца през топлата част от годината. В същото време за британците няма такива ограничения и те гребат с пълни шепи от даровете на природата. При това го правят в непосредствена близост до френските брегове, като твърдят, че са извън 12-милната зона и на практика са в международни води.

Французите решили сами да сложат нещата в ред и атакували британските си колеги с по-многобройна армада от риболовни кораби. Организирали се съвсем спонтанно, но нещата излезли от контрол и положението станало напечено, след като англичаните се оплакали и на Острова се вдигнало много шум около този инцидент. Стигна се до там, висши чиновници в администрацията да се обясняват кой крив, кой прав. Инцидентът допълнително бе раздухан и в медиите, като във всяка от двете страни се опитваха да оправдаят своите хора в рибарския бранш.

Още за историята по старата вражда между французи и британци може да прочетете в бр. 37 на „Рибар“, който излиза като приложение на в. „Наслука“.

 

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ