140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Втори регионален ловен събор на Югозапада

Още за събора – в новия брой на вестник “Наслука” в сряда

На 9 юли в м. „Попови ливади“ край Гоце Делчев организаторите от ловно-рибарските сдружения в Гоце Делчев, Сандански, Петрич и Разлог събраха стотици ловци и техните семейства.

Събитието бе уважено с присъствието на председателя на НЛРС-СЛРБ Иван Петков, членът на УС на Националната организация проф. Валери Стефанов, управителят фирма „Сокол-БЛРС“ Борислав Бечев.

Официални гости бяха народните представители Кристиан Вигенин, Димитър Танев и Алиосман Имамов, кметът на община Петрич Димитър Бръчков, на община Сандански Кирил Котев, на община Гърмен Минка Капитанова, зам. кметът на община Гоце Делчев Саид Иброш, директорът на РДГ-Благоевград Иван Гергов, директорът на ДЛС-Дикчан Пламен Поюков, директорът на ДГС-Гоце Делчев Васко Мутафчиев, на ДГС-Катунци Симеон Ефремов, на ДГС-Струмяни Росен Янев, на ДГС-Първомай Стоян Дагалов, началникът на РУ на МВР-Гоце Делчев Ангел Зайков, началникът на пожарната служба Росен Сердарев, началникът на гранична полиция Илия Сораджиев, председатели на ловно-рибарски сдружения.

Под звуците на боен марш първи поднесоха венци пред паметника на Гоце Делчев четиримата председател на ЛРС-Сандански – Бисер Янков, ЛРС-Разлог – Георги Цеклеов, ЛРС-Гоце Делчев – Валери Сарандев, и ЛРС-Петрич – Петър Руйков. След тях своята почит отдадоха официалните гости, ловците от дружините, обикновени граждани и патриоти.

Когато преди година ловно-рибарските сдружения от Гоце Делчев, Сандански и Петрич организираха първия регионален събор на Югозапада, той се превърна в демонстрация на единството на българските ловци, които защитават каузата на своята Национална организация. Сега, в съботния ден на 9 юли, към тях се присъединиха и ловците от Разлог, чиито председател Георги Цеклеов.бе особено развълнуван:

„Участваме за първи път в регионалния събор, който се превърна в един уникален празник. Догодина очаквам и колегите от другите сдружения да бъдат с нас, а ние, ловците от Разлог, вече завинаги сме заразени от идеите и традициите на ловните събори.”

За своите намерения говори и гостуващият председател на ЛРС-Якоруда Малин Маркошев: „Невероятен събор, перфектна организация, целта е ясна – да се сдружават ловците. За втора година съм гост, имам желание догодина да се включат и ловците от ЛРС-Якоруда. Въобще съм ентусиазиран от идеята тук да се събираме с всички колеги от сдруженията в региона.“

В традиционно се превръща и международното участие. Тази година гости на ловците от Югозапада бяха Николаос Калогеракос – главен секретар на Ловната федерация на Северна Гърция съд седалище град Солун, която има повече от 60 хил. членове, Константинос Калайдзис, председател на ЛС „Артемис” гр. Кавала, Фотис Арапоглу, зам.-председател на ЛС „Артемис” гр. Кавала, Михалис Папендалис, председател на ЛС „Артемис” гр.Просочани, Василис Хазиконстантину.  главен секретар на Л. „Артемис” гр.Просочани. Представители на Македония бяха председателят на ловно сдружение „Бел камен“ Лазар Коцев, Дарко Йованов, Драги Андонов и Виктор Георгиев.

Председателят на НЛРС-СЛРБ Иван Петков към ловците на събора:

„Приветствам ви от името на УС на Националната организация. Миналата година участваха три сдружения, тази са вече четири, дай Боже догодина всички сдружения от региона да се включат в тази чудесна проява.

Ловните събори в България имат своята история и традиция. Те са част от народностния характер на нашата организация, част от българската душевност и бит.

Този събор ми дава основание да изразя своята убеденост, че ловците и риболовците от този чудесен край на България имат самочувствието на достойни следовници на традициите, обичайте и принципите на организираното ловно движение у нас. Днес да се работи за устойчивото управление на дивечовите популации е въпрос на обществени дълг и чест за всички, които милеят за родната природа.

Пожелавам и  в бъдеще да следвате родолюбивите традиции на вашите основатели, които не са жалили сили и средства, дали са всичко от себе си за обогатяването и опазването на българската природа – едно от най-ценните богатства на майка България.

И тъй като сме в навечерието на празника на Националната организация 6 август и пред откриването на новия ловен сезон, пожелавам успех и нека докажем, че сме достойни да стопанисваме и опазваме дивечовото богатство в нашата страна.“

Стоян Пашкуров

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ