Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Втори турнир “Св. Хуберт” събра ловците в Пернишко, става ежегоден

турнир перник

Второто издание на турнира „Св. Хуберт“ СЕ проведе ЛРС-Перник. Двадесет ловци и техните кучета премериха сили в местността „Китка“ край село Витановци. Ловното поле втора поредна година е домакин на проявата заради природните си дадености, позволяващи перфектен птичи лов.

В индивидуалното класиране купата грабна Марсел Ангелов от дружинката в с. Витановци. Втори си класира Димчо Начев от ЛРД-Долни Раковец.

И двамата имаха по два отстреляни фазана,  кучето на Марсел с добрата си работа  донесе приза на своя стопанин. Трети на почетната стълбица застана Георги Георгиев от ЛРД-Батановци. И тримата призьори получиха купи, медали и грамоти, както и по 10 кг храна за кучетата.

В отборното класиране отново начело застана ЛРД-Витановци в състав Марсел Ангелов и Радостин Владимиров. Клуб Ваймаранер, представен от Калин Балджийски и Томас Боча, зае втора позиция. Трети са отново витановчани, този път в състав Венелин Тренев и Димитър Тренев.

В този турнир се включиха 20 ловци от Перник, Радомир, Кюстендил и София.

турнир перник

„Състезанието е интересно предимно за ловци, които отглеждат и обучават ловни кучета за лов на пернат дивеч“, коментира Николай Андреев, председател на Контролно-ревизионната комисия в ЛРС-Перник.

Турнирът протече в две гари под зоркия поглед на главния съдия Красимир Петров и колегата му Стефан Гелимачев . 

Силният дъжд, изсипал се рано сутринта, не успя да откаже участниците. Ловците търпеливо изчакаха слънцето, което щедро изгря през втората половина на деня, стопли и птиците, и четириногите, и хората.

Заради мокрия терен фазаните трудно излитаха. Следобед обаче, времето се оправи, фазаните започнаха да изсъхват и ситуацията се подобри, каза главният съдия.

Сто фазана бяха подготвили от пернишкото сдружение. Останалите след състезанието птици бяха разселени сред природата. 

„Заради високата надморска височина едва ли ще успеем да създадем висока популация на фазани“, коментира председателят на перишкото сдружение Виктор Вучков. По думите му обаче дори и провеждането на лов на волиерен фазан не е малко, защото младите ловци не познават този дивеч и ще им бъде интересно.

Този турнир се провежда по решение на Общото събрание на сдружението. Идеята възникнала, след като през 2018 г. пернишките ловци бяха домакин на регионалния кръг от турнира „Св. Хуберт“ за купата на НЛРС-СЛРБ. 

„Целта е да повишим културата на ловеца и неговото куче“, каза още Вучков.

Перничани разработват система за ежегодното провеждане на надпреварата с намерение да достигнат национален мащаб.

Засега състезанието се намира в златната среда, определи главният съдия Красимир Петров. Той похвали организаторите и прогнозира отлична перспектива пред този турнир.

Ася Асенова

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ