140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Вземете мерки срещу опасността от кърлежи

Ловът на горски птици с куче е изключително вълнуващо преживяване, наситено с много емоции. Но той крие определени рискове, сред които са ухапванията от кърлежи. Чрез тях на хората и животните понякога се предават различни заболявания. За ловните кучета сериозен проблем представлява пироплазмозата.

Независимо от статистиката, която показва, че смъртта на повечето кучета, причинена от това заболяване, настъпва именно през есента, ловците провеждат профилактика и вземат мерки за защита на своите четириноги помощници само напролет. По данни от изследвания, кучето не може да се зарази от пироплазмоза от други животни, тъй като това не е инфекциозно заболяване, а се предава само от иксодови кърлежи.

За съжаление, методите, които лекарите използват в съвременната ветеринария, не дават стопроцентова гаранция за защита от пироплазмоза. Също така, в случай че настъпи заразяване и четириногото оживее, то у него няма да се развие имунитет към това заболяване, и така рискът винаги ще бъде максимален.

За предпазване на първо място се провежда външна обработка на козината на животното със специални препарати, които могат да предизвикат гибелта на паразитите или просто ги отблъскват. Този метод за предпазване от заболявания, пренасяни от паразитите, като че ли може да се определи като най-надежден и безопасен. При него защитата достига 90 %. Обикновено се използват капки, които трябва да се прилагат не по-рядко от един път в месеца, противопаразитен нашийник, който се носи не повече от 7 месеца, и разбира се, спрейове, които обикновено действат в рамките на две седмици след прилагането им.

Може, разбира се, да се направи ваксинация от опитен ветеринар, но трябва да знаете, че препаратите, които се въвеждат в животното, могат и да не помогнат, а понякога имат и негативни ефекти. Още повече, че срокът им на действие е ограничен само в рамките на една-две седмици, което води до нужда от провеждане на ваксинация непосредствено преди излизане на лов.

Ваксината е добро решение, в случай че местността, където ще се провежда ловът, е известна с наличието на голямо количество паразити. Но обикновено ваксина срещу пироплазмоза се прави в тези райони, където е голям рискът от заразяване на различни видове животни, а не само на кучета.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ