140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Японски учени откриха признаци на разум у риби

Японски биолози от университета в Осака са провели лю­бопитни научни изследвания с риби и на базата на видяното са стигнали до заключението, че водните обитатели показват признаци на разум.

В аквариум е поставено малко огледало, което имало шоки­ращо въздействие върху декоративните рибки в него. Първона­чално те го атакували, възприемайки видяното насреща като потенциален враг. Това поведение продължило няколко дни, след което изследваните риби постепенно се успокоили и прес­танали да се стресират от собствения си образ.

В хода на изследванията учените променили цвета на някои от аквариумните рибки и отново проследили реакциите им при среща с огледалото. Новооцветените обитатели веднага реаги­рали войнствено, понеже вероятно са запомнили своя образ и този срещу тях възприемали като враг.

Учените са обнадеждени, че показаните признаци на инте­лект дават шанс на някои видове риби да бъдат възприети в по-висшия списък обитатели на нашата планета, каквито са делфините и маймуните. Това все пак е много оптимистично предположение, но кой знае дали след време няма да се окаже, че сме подценявали умствените способности на рибите.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ