140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Японците се дрогират с… риба фугу

Въпреки рисковете при консумация на отровната риба фугу, въпреки смъртните случаи, които се регистрират всяка година в Япония, манията по опасния рибен деликатес про­дължава. Дали е само въпрос на отдавна утвърдени тради­ции или има и друга причина за това необяснимо увлечение на японците?

Според някои експерти, те харесват месото на тази риба, понеже в него се съдържат неголеми количества от отровата тетродотоксин и това действа възбуждащо и стимулиращо, нещо като наркотик. В този смисъл храната се възприема не само заради вкусовите й качества, ами и като един вид леко дрогиране.

Това обаче, само при положение, че рибата фугу е пред­варително обработена от опитен готвач, при което са отстра­нени най-опасните части с голяма концентрация на отрова. Впрочем, самите готвачи са задължени да преминават спе­циален курс на обучение, за да умеят да се справят без греш­ки при обработката. Тази игра на руска рулетка обаче не е за всеки. Има готвачи, които са се отказали от занаята, само за­ради мисълта, че неволно може да убият някой свой клиент

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ