Въпреки рисковете при консумация на отровната риба фугу, въпреки смъртните случаи, които се регистрират всяка година в Япония, манията по опасния рибен деликатес продължава. Дали е само въпрос на отдавна утвърдени традиции или има и друга причина за това необяснимо увлечение на японците?
Според някои експерти, те харесват месото на тази риба, понеже в него се съдържат неголеми количества от отровата тетродотоксин и това действа възбуждащо и стимулиращо, нещо като наркотик. В този смисъл храната се възприема не само заради вкусовите й качества, ами и като един вид леко дрогиране.
Това обаче, само при положение, че рибата фугу е предварително обработена от опитен готвач, при което са отстранени най-опасните части с голяма концентрация на отрова. Впрочем, самите готвачи са задължени да преминават специален курс на обучение, за да умеят да се справят без грешки при обработката. Тази игра на руска рулетка обаче не е за всеки. Има готвачи, които са се отказали от занаята, само заради мисълта, че неволно може да убият някой свой клиент