140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Язовир „Бебреш“ заприлича на локва

Община Ботевград е пред криза с питейната вода. Причината е пресъхването на язовир Бебреш. Няколко хиляди души се питат кой е виновен, съобщиха по БТВ новините.

Най-силно усещат безводието 3500-те жители на с. Трудовец. Язовирът, който е с 15 млн. кубични метра вместимост, сега прилича на локва.

Суша е имало и преди, казват хората, но никога Бебреш не е пресъхвал. Собственикът – „Напоителни системи” отрича проблемът да е свързан с новата ВЕЦ, която черпи вода от съоръжението. Според тях причината е във високата консумация и малкия приток на вода.

От Общината имат и друго обяснение за кризата с водата – според тях заради неотстранени аварии по водопроводната мрежа изтича три пъти повече вода от необходимото. Виновни за това били „Напоителни системи” и ВиК, които били незаинтересовани.

В момента спешно се изгражда водопровод, който да осигури захранването на с. Трудовец от р. Бистрица без загуби. Местните власти може да започнат да черпят вода с помпи и под достигнатия мъртъв обем, но не е сигурно, че институциите ще го разрешат заради здравния риск.

Местните рибари пък се притесняват, че и малкото останала риба сега е в рискова ситуация и се питат дали ще оцелее през зимата в тази локва.

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ