Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Язовир „Широка поляна“ замръзна, ловят костури на леда

широка поляна

Сезонът на подледния риболов е открит. Родопският язовир „Широка поляна“ вече има достатъчно здрав лед, за да позволи подледен риболов. Първите смелчаци тестваха успешно ледената покривка и дори се похвалиха с добър улов на костури. От всяка от разпробитите десетина дупки са се хващали риби, някъде повече, другаде по-малко, но ги е имало почти повсеместно. Не са големи, масовите са от дребни до средни, но това е положението. Случва се на налети и някой по-едър костур, което се приема със задоволство. Въдица тип „балалайка“ с комбинация от мормишка и пинки за стръв са били печеливши на старта на сезона. Хирономусите са най-силната зимна стръв, но засега все още са дефицитни и не се намират по риболовните магазини. Налага се набавяне по трудния начин – чрез копане в крайбрежната тиня на някой водоем.

Любопитно е, че в минали години на леда на яз. „Широка поляна“ излизаха и бабушки, но при първите тестове тези риби се останали извън полезрението на рибарите.

                                        ПО РАВНИННИТЕ ЯЗОВИРИ

        В равнинната част на страната няма заледени водоеми и това дава възможност да се продължи риболова от лодка – за хищници. Ловят се бели риби и костури, но пасажите са групирани на определени дълбоки места и намирането им не е никак лесна работа. Сонарът на борда на лодката е много важен помощник. Все пак се чува за хващани бели риби на язовирите „Искър“, „Пясъчник“, „Копринка“, „Тича“.

ПО РЕКИТЕ

       Големите ни реки и на север, и на юг от Балкана, вече са в типично зимен режим на риболов след новата снежна вълна, обхванала през уикенда голяма част от страната. Времето после се кротна, но сутрешните температури са ниски, на много места с отрицателни стойности. По Янтра ловят скобари и морунаши, случват се и бонуси с едри бели мрени. По средното течение на Тунджа все още залагат на хищници (костури и по-рядко щуки), а след Ямбол се хващат обичайните речни риби. Морунашите са най-многобройни, но има и скобари, и кефали.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ