140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Юбилейни чествания в Благоевград

105-годишнината от началото на организираното ловно движение в Благоевград  беше отбелязано с внушителен ловен събор в парк  „Бачиново“ край областния център. Близо хиляда ловци и членове на техните семейства се събраха да отдадат почит и признателност на учредителите на ловно-стрелческото дружество в някогашната Горна Джумая. Събитието съвпадна с отбелязването на християнския празник София, Вяра, Надежда и Любов и почитането на християнските добродетели.

Съборът беше открит с парад и водосвет на ловните знамена на дружинките и сдружението. Освещаването извърши Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим в съслужие със свещеници от черквите в Благоевград. Почетни гости на събора бяха депутатите Йордан Андонов и Даниела Савеклиева, председателят на УС на НЛРС-СЛРБ инж. Иван Петков, представители на регионални и областни управления и служби в Благоевград.

С емоционално и въодушевено слово дългогодишният председател на сдружението Иван Василев топло приветства гостите на проявата. Той направи кратка ретроспекция на постигнатите резултати през ловен сезон 2015/2016 г., като подчерта, че първостепенна грижа на 1450-те ловци на сдружението, които стопанисват 89 000 ха ловна площ, са били  неотменната грижа за изхранването и опазването на дивеча и българската природа.

В ловните полета на 17-те дружинки са заложени 65 т царевица и 2200 кг пшеница. На много места от отделни спонсори и дарения са вложени допълнителни количества концентриран фураж. Площите засети с дивечови ниви са над 183 дка и непрекъснато се увеличават с разнообразни и нестандартни фуражни култури.

Председателят на УС на СЛРБ инж Иван Петков посочи , че този събор има и други емоционални измерения в контекста на 105-годишнината от основаването на ловното дружество и почитания християнски празник София, Вяра, Надежда и Любов: благодарността към първоучредителите на ловното движение в Горна Джумая, които поставят началото на непреходни традиции в патриотизма и обичта към природата, в демократичното начало на гражданската отгворност на членовете на ловната организация в Благоевград. Пожела здраве на ловците и техните семейства и слука през новия ловен сезон.

Инж. Иван Петков  награди със специален плакет ловното сдружение в Благоевград по повод неговата 105-годишнина. По същия повод той връчи  специални и възпоменателни награди на заслужили бивши и настоящи дейци на ловното движение в Благоевград за особени заслуги в развитието на ловния спорт и тяхната обществена и гражданска ангажираност.

105-годишният юбилей на ловното сдружение беше посрешнато с три топовни салюта  и изпратено със 105 музикални изпълнения, които до късно огласяха поляните на парка и околните хълмове на Рила.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ