140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

ЮНЕСКО поиска плановете за строителство в Пирин

Проектът за план за управление на Национален парк “Пирин” да мине през екологична оценка и през комитета на Международния природозащитен съюз към организацията, преди да бъде одобрен от българските власти.

Това е заложено в проекторешение на ЮНЕСКО, което се очаква да бъде гласувано на сесия на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО в Истанбул, съобщиха от коалицията “За да остане природа в България”.

Състоянието на българския Национален парк “Пирин” е една от темите на 40-ата сесия на комитета.

От ЮНЕСКО са подготвили проекторешение, в което на няколко пъти се изразява загриженост заради подготвения нов план за управление на Национален парк “Пирин”, който не отговаря на технологичното задание на Министерството на околната среда и водите и заради това няколко пъти е връщан за доработка и все още не е одобрен.

От световната организация отправят и препоръки към българските власти да не взимат финално решение за плана, преди той да бъде да бъде подложен на стратегическа екологична оценка и одобрен от комитета на Международния природозащитен съюз.

Проектът за нов план за управление на Национален парк “Пирин” беше внесен за трети път в екоминистерството, което го връща за доработка поради пропуски и нередности.

Проектът предвижда увеличаване с 14 пъти на зоната за ново строителство, особено около ски зона Банско. Зоната за масов туризъм скача 3 пъти.

Разрешава се и стопанска сеч върху 60% от територията на парка, напомнят от екокоалицията.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ