140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Южна Корея спря улова на минтай

Властите в Южна Корея въведоха пълна забрана на промишления улов на минтай в териториалните си води. Новината бе опо­вестена официално от ми­нистерството на океаните и риболова. Това е пореден опит да се спре с изтоще­нието на морските ресурси, каквато тенденция се на­блюдава отдавна.

Първите стъпки към ре­стрикции в риболова бяха предприети още през 2006 година, когато се въве­де минимално допустима граница от 27 см за всеки уловен екземпляр минтай. Контролът по изпълнение­то на взетите мерки обаче се оказа непосилен и ня­маше особен ефект от тях. Рибарите продължиха да го изгребват, без особени притеснения от големината на рибите. Но това нямаше как да продължава все така.

С всяка изминала година уловът на южнокорейските рибари видимо намаля­ва, за да се окаже, че тази риба вече не представля­ва интерес за тях, поне в собствените им води. През миналата година са добити 24 хиляди тона минтай, но в руски води, след съответ­ното двустранно споразуме­ние.

Впрочем, южнокорейци­те харесват тази риба и тя традиционно присъства на трапезата им. За това обаче разчитат на импорт основ­но от Русия и Япония. През миналата година в страната са внесени 260 хиляди тона минтай, с които пазарът като цяло е задоволен

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ