Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

За Никулден – Зарибиха с големи шарани язовир „Радецки“

зарибяване радецки

За втора поредна година активисти от Национално рибноопазващо сдружение проведоха зарибяване на язовир „Радецки“ край едноименното село в община Нова Загора. Този път пуснаха отрасли шарани в диапазона от 2 до 5 кг.

Акцията е под мотото „Нашият Никулден“, като е организирано събиране на средства от заинтересовани хора от цялата страна, с които са закупени шараните. Зарибяването е извършено при всички законови изисквания за такава дейност. Рибите са доставени от Рибовъдно стопанство на язовир „Жребчево“.

Председателят на сдружението Георги Гичев пожела да изброи имената на най-активните в акцията. Това са Матей Матев, Димитър Георгиев, Христо Христов, Георги Янев, Динко Митев.

зарибяване радецки

Г-н Гичев уточни: „От 7 години имаме доброволен ангажимент да се грижим за язовира и да го правим привлекателно място за любителски риболов. Е, контролът е в правомощията на инспектори от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, но ние винаги сме готови да помагаме, когато е нужно.

Кампанията под девиза „Нашият Никулден“ е по инициатива на Желязко Тодоров, любител риболовец, който впоследствие стана наш член. Пускаме отрасли шарани, които по-лесно ще се адаптират и няма да има загуби, типични за растежа. И тази година на апела за събиране на средства за зарибяване се отзоваха хора от цялата страна. Това е много хубаво, ние се погрижихме всичко в зарибителната акция да е според изискванията.“

зарибяване радецки

 Язовирът, чието официално име е „Дядо Петрова чешма“, е в режим „хвани-пусни“, което е регламентирано със заповед на земеделския министър. Там се проведе кръг от националния шампионат на шаранджиите през тази година, а има идеи да стане арена на спортни състезания и догодина.

***

Язовир „Радецки“ е част от каскада от три язовира, свързана посредством канали. Изградена е в годините на социализма като преливник на язовир „Овчарица“ и ползвана за нуждите на ТЕЦ „Марица-изток 2“. Най-голям в каскадата е язовир „Ковачево“ с площ от 1500 дка.

Младен Добрев

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ