140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

За първи път разселват 40 диви заека в ЛРС-Поморие

40 диви заека за опресняване на кръвта разсели за първи път в района на Поморие Ловно-рибарско дружество „Гларус“. Това съобщи за сайта SLRB.BG Дончо Дончев, председател на Управителния съвет на дружеството.

Фермено произвидините животни идват от стопанствата на фирма ,,Сокол-БЛРС” в Луковит и Враца. Те ще попълнят редиците на местната популация, на индивидите от която, според наблюденията на ловците  в региона, козината се скубе, цветът й се променя, а това притеснява ловците.

зайци поморие

Първата партида от зайци бяха разселени в естествена среда в горите край Поморие. Там членовете на Ловно – рибарско дружество „Гларус“ са взели решение да не ловуват тази година, за да може да се възроди популацията. „Целта е да се запазят,  както съществуващите екземпляри, така и най-новите членове да оцелеят без натиск“, поясни Дончо Дончев. -Това беше и апелът ми към ловците  в региона“.

зайци поморие

Другият вариант, посочи Дончев, беше да изкачваме до  пролетта,  но това крие и своите рискове. Така новите двойки ще създадат първо поколение, плод на дружбата между  поморийските диви зайци и разселените индивиди  от стопанствата на „Сокол-БЛРС“.

По-малък брой зайци ще бъдат разселени в естествена среда в землището на село Гълъбец. Там за отстрел се чака решението на местната дружинка още този сезон.

За първи път тази година в района на Поморие ще бъдат разселени и 200 полудиви патици. От години датират  традициите за разселване на яребици и фазани – за тази година 1 100 яребици и 200 фазана.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ