Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

За пета поредна година в ЛРС–Панагюрище подпомогнаха с разселване местната популация от диви зайци

панагюрище дивизайци

Страхотен ефект от разселването на див заек отчитат в ловно-стопанските си райони ловците от ЛРС-Панагюрище. Това сподели ръководителят на сдружението Иван Илиев. По думите му систематичните задивечавания водят до ефект с натрупване. От една страна нарушената местна популация се възстановява, от друга – ежегодно разселваните диви зайци опресняват кръвта на местната популация, защото се адаптират добре и успяват да оставят собствено поколение в природата.

панагюрище дивизайци

Панагюрските ловци разселват диви зайци вече пета поредна година. Последната партида от 86 животни бе доставена на сдружението в края на миналата седмица от фирма „Сокол – БЛРС“. Доставката е комбинация от диви зайци, отгледани в производствените стопанства на фирма „Сокол-БЛРС“, и допълнителен внос, осигурен от фирмата от утвърдени производители в Словакия. Той се налага поради завишения интерес на все повече сдружения към разселването на заек.

Възрастта на доставените зайци варира между 60 и 90 дни, което налага и различен подход към тях преди разселването им. По-младите, разбира се, ще разполагат с повече време за адаптация, докато по-големите ще бъдат пуснати в природата значително по-скоро.

Иван Илиев изрази удовлетворение, че част от зайчетата са по-отраснали. Това означава и че скоро след пускането им в природата ще имат възможност да оставят поколение, тъй като след 4-я си месец дивият заек достига полова зрялост.

86-те заека ще бъдат пропорционално разпределени между 13-те дружини на ЛРС-Панагюрище и разселени на подходящи места.

Христина СИМЕОНОВА

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ