Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Забраняват и бялата риба: от 15 март до 15 май

 

Забраняват и бялата риба: от 15 март до 15 май

Законът предвижда стъпаловиден график на защита на рибите

 

Стъпаловидният режим на забрана в действие. Така можем да обобщим поетапното въвеждане на ограничения в риболова, свързани с протичащия през пролетта размножителен период на рибите.

След като бе въведен „сух режим“ първо за щуката (от 15 февруари до 30 април), после за распера (от 1 март до 30 април), ето че идва ред за защита и на бялата риба. При нея забраната ще е за два месеца: от 15 март до 15 май.

Това е записано в Закона за рибарството и аквакултурите и ако не са обявени евентуални промени в сроковете от компетентните органи при възникнали извънредни обстоятелства, забраната влиза в сила автоматично. Припомняме, че при случаен улов на риби от изброените по-горе видове, те незабавно трябва да се върнат обратно във водата, независимо от тяхното моментно състояние.

Важно е да уточним, че от ИАРА обявиха за постъпило предложение за удължаване срока на забраната, по което се подготвя издаване на нов административен акт. Повече подробности може да намерите в сайта на Агенцията по рибарство.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ