Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Залесяват с черен бор и зимен дъб 115 дка изпепелени от пожара край с. Ощава

Юлияна КОЛЧАКОВА

Започна залесяването на първите 115 дка опожарени горски територии в землището на с. Ощава, в района на ДГС Кресна, пострадали при огнената стихия през август м.г., съобщи БТА. В кратки срокове ЮЗДП предприе действия за усвояване на опожарената дървесина и почистване на площите. След извършената подготовка на почвата през есента в ход е възстановяване на част от увредените терени. Използват се основно фиданки от черен бор и зимен дъб, произведени в разсадниците на държавните горски стопанства в Катунци и Струмяни.

До дни стартира залесяването и на други 65 дка опожарени горски територии в района на ДГС Симитли, землището на с. Сенокос. Над 1 500 000 фиданки на площ от 2454 дка ще бъдат залесени тази пролет на територията на ЮЗДП в областите Благоевград, Кюстендил, Перник и Софийска. От тях 655 000 са различни видове дъб, 200 000 – други широколистни, сред които кестен, акация, бук и бреза и 667 000 – черен бор, смърч и др. иглолистни видове. Приоритет през 2018 г. остава подпомагането на възстановяването на гори, пострадали от пожари, както и след проведени санитарни сечи в съхнещи насаждения въпреки доброто естествено възобновяване, което се наблюдава в голяма част от териториалните поделения.

Най-големи залесявания се предвиждат в районите на Пирдоп – 271 дка, Благоевград – 177 дка, Брезник – 174 дка, Кресна – 165 дка, Кюстендил – 163 дка, Места и Трън – по 100 дка, Невестино и Осогово – по 80 дка и др.

Повече от 3,7 милиона лева са планираните инвестиции във финансовата програма на ЮЗДП за залесяване, попълване, отглеждане и подготовка на почвата за залесяване догодина.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ