Тихоокеанска риба тон възстановява запасите си, макар това да става по-бавно от очакваното. Все пак прогнозите са оптимистични – до 2024 г. да достигне международно признато ниво от около 40 хиляди тона. Това е становище на експерти от Международния научен комитет за различните видове риба тон в северната част на Тихия океан.
Тази прогноза може да бъде основа за обсъждане на въпроса за разширяването на квотите за риболов. Япония отдавна твърди, че има предпоставки за „отпускане на юздите“ и предлага завишени лимити на улов при всякакви международни конференции. Припомняме, че на миналогодишната Международна среща на всичките заинтересовани страни се прие тезата, че запасите от риба тон все още са доста крехки и не бива да се предприемат такива стъпки. За запазване на рестрикциите се обяви и САЩ и така японците останаха разочаровани.
Охладената сьомга може да пренася Covid-19
Още от края на миналия век се отчита постоянен спад на популацията, като абсолютен минимум бе отбелязан през 2010 г., когато запасите бяха оценени на едва 11 хиляди тона. Тогава въведоха и по-драстични ограничения в улова и в резултат на усилията на Международната общност положението се подобри. През 2018 г. общата маса достигна 28 хиляди тона. Все пак историците не пропускат да отбележат факта, че през далечната 1961 г. рибата тон е имала далеч по-големи измерения – 156 хиляди тона. Такива стойности изглеждат непосилни за възстановяване, но поне посочените 40 хиляди тона за 2024 г. са нещо съвсем в реалностите.
Впрочем, японците понесоха вече санкции за неспазване на някои наложени квоти и ограничения през последните 5 години. Това предизвика и недоволството на други страни. Японската агенция за риболов засили контрола, въведе глоби за неспазване на риболовните разпоредби и така нещата придобиха оптимистичен вид. Вследствие на наложените рестрикции се забелязва трайно, макар и бавно възстановяване на запасите от риба тон.
Разбираем е интересът на Япония към тази риба, станала символ на тяхното традиционно ястие суши. Търсена е на пазара и като суровина, и като деликатес, от който в Страната на изгряващото слънце правят всякакви специалитети.