140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Заплахата от африканска чума по свинете обсъдиха на Североизток

Тревогата си от опасно заболяване по дивите и домашните свине обсъдиха на регионалното си съвещание председателите и специалистите по лова в ловно-рибарските сдружения от пет административни области в Североизточна България – Разград, Русе, Силистра, Търговище и Шумен. Срещата се проведе в уютната обстановка на хотел “Акцент” в Разград. Тя е третото регионално събиране в страната, обясни главният секретар на НЛРС-СЛРБ Васил Василев. Целта на тези форуми е да се обсъдят настоящите и бъдещите задачи пред сдруженията, състоянието на дивечовите запаси и проблеми при стопанисването им.

В началото на срещата г-н Василев призова да се работи за засилване интереса към отстрел на благородни елени и сърни, тъй като има отлив от това, за разлика от ръста към отстрела на диви свине. Наистина има такава тенденция, призна председателят на ЛРС-Разград Пенчо Пенчев. Миналата година в Лудогорието са отстреляни 29 прасета и 31 сърни, а тази година 54 прасета и отново 31 сърни. Имаме нужда от съдействие от Националното сдружение за развитие на международния ловен туризъм, призоваха останалите председатели на сдружения и специалисти по лова от Североизтока.

Те поставиха и друг въпрос, свързан с популацията на елените и сърните. Половото съотношение много се променя, вече е 5:1 за женските приплоди. Това се отразява и на наличието на трофейни екземпляри. Проблем скоро ще се окаже и изграждането на последната отсечка от автомагистрала „Хемус“ – от Белокопитово към Търговище. Тя ще спре миграцията на елените към централната част на страната.

Има и бум на дивите свине, коментираха експертите в сдруженията. Една от причините за това е кръстоската източно балканската свиня, която прави поражения върху земеделската продукция и това може да доведе до брожения сред земеделците срещу ловците. Да се завиши плановия отстрел, за намаляване на популацията – апелираха участниците в съвещанието.

Популацията може да намалее рязко по съвсем други причини, алармира Васил Василев. На извънредно заседание на Ловния съвет е коментиран въпросът с настъпването на нова болест към България. Африканската чува по свинете вече е стигнала от Грузия, през Русия, Беларус, Прибалтийските републики, а последното огнище е в Молдова на границата с Румъния. Вероятно скоро ще дойде и в Североизточна България, смятат специалистите. Болестта не засяга хората, но смъртността при дивите и домашните свине е 100% и в някои страни, за да избегнат щетите, организират отстрел преди да е дошла заразата. Влизането на болестта в България ще донесе тежки икономически последици и ще се работи за вземане на превантивни мерки. Предстои разяснителна кампания как да се разпознава заболяването, тя ще се организира от ловните сдружения.

Васил Василев се ангажира да представи поставените от ловците от Североизтока проблеми както пред ръководството на Националното ловно-рибарско сдружение, така и пред държавните институции, които могат да съдействат за разрешаването им.

Радка МИНЧЕВА

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ