Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Проведе се Националното съвещание на председателите на сдружения

На 27 февруари в гр. Хисаря се проведе Национално съвещание на председателите на сдруженията, членове на НЛРС-СЛРБ. В мероприятието се включи и изпълнителният директор на ИАГ Мирослав Джупаров.

Състоя се задълбочена дискусия по готвените промени в Устава на Съюза, предизвикала множество коментари относно неотложната нужда от тях, като в следващите седмици от ръководствата на ловно-рибарските сдружения се очаква да изпратят в писмен вид своите виждания по измененията в Устава.

Ръководството на Националната организация предостави актуална информация за предстоящите промени в Закона за лова и опазване на дивеча, Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия и Закона за мерките срещу изпирането на пари.

Председателите се съгласиха да бъде подкрепен внесеният в Народното събрание Законопроект за изменения и допълнения на ЗЛОД, с който да се разреши на министъра на МЗХГ след съгласуване с министъра на МОСВ да променя сроковете за ловуване на различни видове дивеч, като по този начин при необходимост да се разрешава групов лов на дива свиня, с цел бързо редуциране на нейната популация в засегнати от АЧС райони. По същия начин да се даде и на министъра на МОСВ правото да разрешава лова в различните защитени от закона територии.

По отношение на Законопроекта за изменения и допълнения на ЗОБВВПИ председателите бяха запознати с положителното становището на НЛРС-СЛРБ относно разрешаването на използването на супресори (заглушители) и звукови модератори с цел предпазване здравето на стрелците, но то не бе одобрено. Друг важен казус от този закон, засягащ пряко ловците, е инициатива на служба КОС към МВР да се изземват разрешителните за оръжие на лица, които в рамките на последните 3 години имат три или повече административни нарушения по редица закони и наредби без значение, че глобите за тях са платени. Изтъкнато бе, че това противоречи на основополагащ принцип в правото – за едно нарушение не могат да се налагат две или повече наказания.

Председателите на ловно-рибарските сдружения от страната бяха информирани за актуалната ситуация със заболяването Африканска чума по свинете и скорошните случай на възникване на огнища в Добричка и Варненска области. Представено бе и новото мобилно приложение за смартфони на БАБХ „Модул Лов“ за набиране на данни за отстреляните диви свине и взетите от тях проби, което значително ще улесни ловците в усилията им да помагат на държавата при ограничаването и справянето с това заболяване.

Ръководството на НЛРС-СЛРБ предостави указания за провеждането на Общите събрания на сдруженията през 2019 година във връзка с промените в чл. 19 от Устава на НЛРС – СЛРБ.

Подробности четете в следващия брой на в. „Наслука“.

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ