Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Заповедта за груповия лов на министър Порожанов ще бъде променена

Заповедта за груповия лов на министър Порожанов ще бъде променена

Важна среща за българските ловци се проведе в МЗХГ относно АЧС с участието на министър Порожанов, зам.-министрите Атанас Добрев и Янко Иванов, председателят на НЛРС-СЛРБ Васил Василев, Дамян Илиев, директор на БАБХ, Росен Попсавов, изпълняващ длъжността изпълнителен директор на ИАГ и експертен състав от ведомствата.

След разискване на актуалната епизоотична обстановка в страната и анализ на проведените до момента групови ловни излети за дива свиня се стигна до споразумение през следващата седмица да се предприемат мерки за промяна на сега действащата заповед за откриване и провеждане на ловния сезон за дива свиня през тази година.

В пограничните зони в Северозападна България ограниченията отпадат изцяло, в Централна, Северна и Югоизточна България в зоните с тотална забрана ще се допусне групов лов без кучета. Отпада забраната за групов лов в близост до пристанище „Варна“, забраната за района на Тутракан все още остава, въпреки че карантинният период, които беше наложен от ветеринарните власти, изтече този понеделник.

Така че, ако няма промяна в епизоотичната обстановка и не са регистрирани мъртви или отстреляни заразени с АЧС диви свине, новата заповед ще облекчи режима на ловуване, с което ще се даде възможност на ловците да намалят ефективно популацията на дива свиня в този пограничен район.

Ето и актуалната епидемиологична ситуация в Румъния към дата 23.09.2018 г.

  • Домашни свине: 942 огнища с 320 145 бр. засегнати свине, от които 263 142 в индустриални ферми и 57 003 в стопанства тип „заден двор“;
  • Диви свине: 69 положителни случая от 163 намерени умрели диви прасета и 454 отстреляни;

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ