Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Заразени вълци е по-вероятно да станат водачи на глутници

инфектирани вълци

Според наскоро проведено изследване се оказва, че сивите вълци в Националния парк „Йелоустоун“ в САЩ, заразени с точно определен вирус, е 46 пъти по-вероятно да станат водачи на глутница, отколкото неинфектираните вълци. Много паразити манипулират поведението на техните приемници, за да извлекат ползи. Малка част обаче им помагат да се изскачат в социалната йерархия. Точно това се случва, когато вълк се инфектира с един обикновен паразит.

Токсоплазмата е едноклетъчен паразит, който се разпространява чрез контакт с изпражненията на инфектирано животно. Той може да се предава по полов път само сред представители на семейство котки, но се разпространява по не полов път сред повечето животни, включително хората, при които причинява промени в поведението.

„Изглежда сякаш оказва влияние върху нивата на хормоните в мозъка, което увеличава рисковото поведение в характера“ – коментира Конор Мейер от Университета в Монтана.

Смята се, че това ще увеличи шансовете на животното да бъде изядено от котка, което ще позволи на паразита да завърши жизнения си цикъл. Мейер, който участва в научното изследване в „Йелоустоун“, заедно със своите колеги, открива, че инфектираните вълци е 46 пъти по-вероятно да станат лидери на глутница в сравнение с неинфектраните.

Учените добавят, че не може да се направи извод, че вълците извличат полза от инфекцията.

„Това, което не знаем към момента, е дали инфектираните вълци са успешни водачи на своите глутници – допълва Мейер. – Ние знаем, че хиените, инфектирани с токсоплазма, е по-вероятно да бъдат убити от лъвове. В „Йелоустоун“ обаче няма представители на семейство котки с достатъчно големи размери, за да убият вълк. Но това невинаги е било така. Преди няколко хиляди години тук са живели северноамерикански лъвове, така че недостатъците са били много по-очевидни.“

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ