Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Зарибяването на Дружбенското езеро се превърна в голяма атракция за столичани

дружба зарибяването

Деца от две близки софийски училища и техните учители, много родители, риболовци и екоактивисти, случайно преминаващи граждани и всякакви зяпачи се стекоха в градинката край езерото в квартал Дружба, за да станат свидетели на интересно събитие. Някои даже взеха и пряко участие в него.

дружба зарибяването

Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България”, съвместно със Столична община, район „Искър”, извърши обещаното от по-рано зарибяване на езерото. Това е част от инициативите, посветени на 125-годишнината от основаването на Националната организация на ловците и риболовците.

Със специален транспорт бяха доставени 300 кг двулетни бели амури с тегло между 300 и 500 грама. Отгледани са в рибно стопанство в Монтана и по всеобщо мнение рибите са с отлично качество. Разбира се, с налични всички документи за произход, с ветеринарен сертификат. На зарибяването присъстваха и инспектори от ИАРА, каквито са законовите изисквания.

дружба зарибяването

Ентусиазирани дечица се оказаха активни участници в зарибяването и даже се наредиха на опашка на понтона, докато им дойде реда. На всички, които се престрашиха да пипнат рибите с голи ръце, бе дадена възможност да пуснат във водата по един амур. Е, някои нямаха тази смелост, но пък и учителките се включиха с личен пример да покажат как се дава нов живот в природата и как да се грижим за животинския свят.

дружба зарибяването

След демонстративното пускане на риби от понтона, бусът бе приближен до водата и през специален гумен „ботуш“ бе изсипано и цялото количество риби. Загуби нямаше, амурите бързо се съвзеха от стреса и потънаха в дълбините, под погледите на стотици любопитни зрители.

дружба зарибяването

На събитието присъства цялото ръководство на НЛРС-СЛРБ начело с председателя Васил Василев., зам.-министърът на земеделието Деян Стратев, кметът на район „Искър“ Ивайло Цеков, председателят на Контролния съвет на НЛРС-СЛРБ Стойчо Гергьовски също бяха там и даже активно се включиха в разселването на рибите.

дружба зарибяването

Специално за сайта SLRB.BG той сподели: „Да се надяваме, че рибите ще оцелеят, ще отраснат и ще спомогнат за баланс на екосистемата в езерото. Има нужда от прочистване, за което те ще спомогнат. Призовавам любителите риболовци да ги опазват. Нека им даде шанс да живеят!“

Зарибяването с бели амури се превърна в истинска атракция за столичани в този приятен, слънчев и спокоен октомврийски следобед.

Младен ДОБРЕВ

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ