Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Защо рибите и птиците ядат пластмасата в океана

Океаните са пълни с пластмасови отпадъци и стотици морски видове ги ядат във внушителни количества. Досега въпросът защо толкова много животни – от най-малките зоопланктони до китове – ги бъркат с храна, оставаше загадка.

 

 Ново проучване изглежда е намерило обяснението: пластмасата мирише на храна. Крилът – малките ракообразни, които служат за основна храна на много морски птици, се храни с водорасли. При естественото си разграждане в океана водораслите излъчват миризма на сяра, известна като диметилсулфид (DMS). Морските птици, търсещи крил, знаят, че миризмата на сяра ще ги отведе до вечерята им. Но така те попадат в капана на обонянието, защото плаващите полета с пластмасови отпадъци са идеална платформа за струпване на водорасли, които излъчват миризма на DMS и подвеждат птиците, че това са пасажи от крил.

 

 Пластмасовите отпадъци се трупат бързо в световния океан и всяко десетилетие количеството им се удвоява. През 2014 г. световен анализ сочи, че пластмасата в океана възлиза на четвърт милиард метрични тона, като голяма част е под формата на частици с размера на оризово зърно. Установено е, че над 200 животински вида консумират пластмаса: костенурки, китове, тюлени, птици и различни риби. Особено застрашени са морските птици – според проучване от миналата година буквално всички морски птици ядат вредния отпадък.

 

Учените дълго смятаха, че животните обичат пластмасата в океана, защото прилича на храна. Морските костенурки например често вземат прозрачните найлонови торбички за медузи, а други морски животни, в това число и рибите, поглъщат микрочастиците защото наподобяват обичайната им храна. Но проучването за ролята на миризмата при консумирането на пластмаса е първо по рода си и ще се окаже изключително важно.

 

 nationalgeographic.bg

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ