Женският пъдпъдък снася по 250-300 яйца годишно. Пет пъдпъдъчи яйчица (всяко тежи не повече от 10-12 г) са равни по маса на едно кокоше, но всяко съдържа 5 пъти повече калий, 4,5 пъти повече желязо и 2,5 пъти повече витамин B1 и B2. 100 г пъдпъдъчи яйца съдържат 11,9 г белтъчини, 13,1 г мазнини, а енергийната им стойност е 168 ккал.
20 пъдпъдъчи яйца съдържат: 49,8 г сухо вещество, 25,2 г протеин; витамини в 100 г продукти: B1 – 274 мг, B2 – 2200 мг, PP – 220 мг, A – 274 мг, каротиноиди – 1340 мг; аминокиселини: лизин – 2,1 г, цистеин – 2,1 г, метионин – 1,44 г, глутаминова киселина – 3,44 г, аспарагинова киселина – 323 г, триптофан – 0,48 г; минерални вещества: калций – 152 мг, фосфор – 426 мг, калий – 1240 мг, желязо – 808 мг, мед – 34 мг, кобалт – 13,2 мг.
Най-полезно е пъдпъдъчите яйца да се ядат сурови – сутрин на гладно – но предварително измити добре и сред като ги потопите няколко пъти във вряла вода. Това че са сурови, не трябва да ви смущава, тъй като поради високата (42 градуса) температура на тялото им, пъдпъдъците са устойчиви на заразни заболявания и няма опасност от зараза със салмонела.
На възрастните се препоръчват по 4-6 яйчица дневно.
За децата дозата е 2-6 броя в зависимост от възрастта, като на деца до 3-годишна възраст все пак трябва да се дават варени. Това трябва да става всеки ден в продължение на 3-4 месеца.
Заради полезните си свойства в Япония пъдъпъдъчите яйца са по-популярни от кокошите: продават ги в будките за вестници. А всяка сутрин в училище всеки японски ученик изяжда по 2 пъдпъдъчи яйца.
Важно! Пъдпъдъчите яйца съдържат аминокиселината лизоцим, който пречи на развитието на вредна микрофлора, затова при стайна температура те запазват полезните си качества в продължение на месец, а в хладилник – до 2 месеца.