140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Засилва се интересът към лова на хищници в ЛРС-Левски

левски лов

С отстрел от 345 чакала и 131 лисици през отминалия сезон ловците от сдружението в гр. Левски са изпълнили плана на 90%. Това е може би най-значимото постижение при трудните времена на пандемии (при хората) и епидемии (при дивеча), в които сме принудени да живеем.

Зад сухите цифри на статистиката може да се очертаят някои тенденции и да се изтъкнат заслужили имена. Прави впечатление, че ловът на хищници набира популярност и все повече млади ловци се увличат по него. А и в повечето от 13-те дружини има и опитни хищничари, които с удоволствие предават уменията си на младоците.

левски лов

Нека видим кои са лидерите в престижната класация по отстрел на хищници в ЛРС-Левски.

Начело са ловците от с. Козар Белене с 54 чакала и 9 лисици. Там групата на най-активните хищничари е в състав Георги Великов, Бисер Георгиев и Анатоли Атанасов.

Близо до това постижение са и в с. Българене, където имат актив от 48 чакала и 14 лисици. Там обаче активистите са повече: Атанас Славчев, Лъчезар Генов, Ивайло Петров, Иван Мирославов, Младен Павлинов, Боян Блажев.

С 33 чакала и 7 лисици са приключили сезона в с. Изгрев, а техен безспорен лидер в отстрела е Венцислав Маринов.

В с. Малчика са добили 26 чакала и 9 лисици, благодарение най-вече на всеотдайността на Николай Рачев и Любомир Венциславов.

левски лов

За фазана лоша дума от хора в сдружението няма да чуете. Това е единственият дивеч, който поддържа самочувствието им, че правят нещо реално за обогатяване на природата.

През 2021 г. са закупили 1330 фазана на 45-дневна възраст и още 600 на 90-дневна възраст. Отраслите ги разселили веднага, а 45-дневните са доотглеждани във волиери, каквито са изискванията.

Отстрелът на фазани в дружините на ЛРС-Левски обаче бележи отстъпление. При реализирани около 1000-1100 в предни години, тази беше по-скромна с едва 570 птици. И все пак този лов си остава основен, предвид драстично свитата популация на дивата свиня в региона и съвсем символичните резултати в лова.

При прелетния дивеч тенденцията към намаляване на пъдпъдъка и гургулицата е очевидна, като особено тревожи липсата на гургулици и силно намаления отстрел. С гривяците не е така, там има лек ръст нагоре в сравнение с минали години.

Младен Добрев

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ