140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Заслужили сме признанието на цялото общество

С Иван Нончев се срещаме на честването на 110-годишнината на ловно-рибарското сдружение в Карлово. Въпреки празничното настроение, което бе обзело всички ловци и гости на празника, председателят отдели от своето време, за да даде първото си интервю за сайта „Дивото“.

Как се чувствате като председател на едно 110-годишно сдружение?

Вече 16 години съм председател на ЛРС-Карлово и през всичкото време съм се отнасял отговорно към задълженията си. Причината – въпрос на чест и достойнство е да си начело на такава вековна обществена организация.

Чувствам се удовлетворен, че можах да отпразнувам и 100 и 110-годишнината на нашето сдружение, защото това означава, че всички, включително и аз, сме си свършили работата по стопанисването на дивеча и организацията на ловния спорт.

Сигурен съм, че ценностите и традициите на нашето сдружение ще бъдат опазени и се надявам да ме поканят и на следващата кръгла годишнина на нашата успешна организация.

Радват ли се карловските ловци на уважение в обществото?

Да, определно. На всички наши мероприятия и празници присъстват представители на местните държавни институции. Работим добре с всички органи по охрана и контрол както по отношение на ловностопанските мероприятия, така и по организацията на самите ловни излети.

Даже искам да използвам случая чрез сайта „Дивото“ да блогодаря на кеметовете на Карлово, Сопот, на директорите на държавните горски стопанства, на Регионалната дирекция по горите за добрите взаимотношения на всякакво ниво.

Добър ли е стартът на ловния сезон?

При нас пъдпъдъците идват едва през септември, ловните ни полета пострадаха в късната пролет от обилните дъждове, а пък сега ни е налегнала голяма суша, така че не очакваме изобилие от пернати.

Все пак основният вид дивеч, на който ловуват нашите дружини, е дивата свиня, оптимизмът на ловците е факт, тъй като полагаме много грижи за дивеча, вече имаме и автоматични хранилки за подхранването.

От наблюденията на колегите установяваме, че се променят местообитанията на дивата свиня, остават животните в полето, където има много храна, и не се качват високо в Балкана.

Разселваме яребици, при това успешно, сега разбрах, че фирма „Сокол-БЛРС“ ще предлага и диви зайци за разселване и смятам, че ще се възползваме от тази възможност.

Ще бъде ли полезен новият интернет сайт „Дивото“ на ловците и техните организации?

Да. Отдавна трябваше да се създаде такъв сайт. Ние редовно се абонираме за в. „Наслука“ и сп. „Лов и риболов“, но възможността да има достъп до богатата информация на съюзните издания чрез интернет е необходима на всички. Много съжалявам, че въпреки многобройните си опити не успях да осигуря кореспондент от нашия регион, но сега, когато ще имаме възможност сами да качваме статии и снимки, мисля че колегите от цялата страна ще знаят за нашата дейност значително повече.

Самият аз се уча от споделения опит на другите сдружения, включително по отношение организацията на ловните празници, и го прилагам при нас. Сега чрез сайта „Дивото“ ще бъде още по-лесно.

Записа Стоян Пашкуров

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ