140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Засяването на дивечовите ниви са предпоставка за успешен сезон в ЛРС-Разлог

дивечовите ниви разлог

Това категорично доказано правило отдавна се е превърнало в една от най-важните ловно-стопански мероприятия за ловните дружинки на ловно-рибарското сдружение в Разлог. Заради климатичните особености и по-високата надморска височина на ловните полета в Южна Рила дивечовите ниви се засяват масово двусезонно – есенно с жито и пролетно с овес. Тези култури се развиват най-добре в района, резултатите са отлични и са предпочитани от всички представители на ловната фауна – диви свне, сърни и зайци. Но има едно много важно и решаващо условие – тяхното опазване.

Когато потърсих съдействие и информация по темата от специалиста по лова в разложкото ловно сдружение Бистра Милушева, тя любезно ме насочи и препоръча да се свържа с председателя на ловната дружинка в село Годлево – Марин Сламчев. В кореспондентската си практика съм имал възможност да общувам с много председатели на дружинки, но в случая с Марин Сламчев открих нещо ново.

дивечовите ниви разлог

Ще се опитам да предам най-точно неговият коментар не само по темата с дивечовите ниви, но и други съпътсващи проблеми.

„От години се опитваме да възстановим и увеличим запасите от дива свиня и сърни. Всяка свободна площ, подходяща за засяване на дивечови ниви, е обработвана за тази цел.

През есента засяхме 8 декара с жито, предишната седмица приключихме с пролетниците -основно овес, който се развива много добре в нашия район.

Но въпросът не е да засееш и да отбиеш номера, а и да го опазиш само за дивеча. Поставил съм въпроса ребром пред собствениците на стада не само в Годлево, а и в околните села за опазването на посевите с предварителни протоколи за информация и за всяко нарушение ще има последствия.

Бях от най-строгите полицаи, докато работех, и респектът още има тежест. Дивечовите запаси се възстановяват с правилна стратегия и твърда политика. През отминалия сезон имаше закон при нас – стреляше се само по глигани. Затова и отстрелът е само пет диви свине.

Дружинките оттатък Струма, край границата, сигурно ще се присмеят, като гледам какви снимки качват в сайтовете. Вкарахме ред в дружинката, но не можем да се справим с това, което става в концесионните участъци около нас.

Там ако се сложи ред, нещата ще се оправят. Вече сме приключили и със други стари проблеми – бракониерството е забравено, скитащите кучета ги няма, обучение на терен на млади ловни гончета през размножителния период – абсурд! В новата ни ловна политика се опирам на младите ловци- разчитам и вярвам на тях”

Кузман Петров

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ