Повече от 1 млн. долара на минута бюджетни субсидии по света се предоставят на селското стопанство, голяма част от които са причина за климатичната криза и унищожаването на дивата природа, показва нов доклад, цитиран от британския вестник „Гардиън”.
Само 1% от 700 млрд. долара годишно, дадени на земеделските производители, се използва в полза на околната среда. Голяма част от общата сума за субсидии подкрепя производството на добитък, който отделя много парникови емисии, унищожаването на горите и замърсяването от прекомерната употреба на торове.
Сигурността на човечеството е изложена на риск без реформиране на тези субсидии, голямо намаляване на консумацията на месо в богатите страни и други вредни употреби на земята. Но пренасочването на субсидиите за съхраняване на въглерод в почвата, произвеждането на по-здравословна храна, намаляването на отпадъците и отглеждането на дървета е огромна възможност, се изтъква в анализа.
Докладът отхвърля идеята, че субсидиите са необходими за осигуряването на евтина храна. Той е установил, че цената на вредите, причинени понастоящем от селското стопанство, е по-голяма от стойността на произвежданата храна. Новите оценки в доклада установяват, че производството на здравословна и устойчива храна всъщност би намалило цените на храните, докато състоянието на обработваемата земя се подобрява.
„Налице е изключително малко пряко насочване на субсидиите за положителни резултати за околната среда, което е безумно”, подчертава Джереми Опенхайм, който е директор на Коалицията за използване на храните и земята, която събира изследователски групи в областта на храните, земеделието и екологията, и който е автор на новия доклад. “Трябва да пренасочим тези субсидии в изрично положителни мерки”, допълни Опенхайм.
По думите му реалната обща сума вероятно е 1 трлн. долара годишно, тъй като някои субсидии е трудно да се определят количествено точно: „Този 1 трлн. долара публично финансиране е на разположение и е огромен лост за стимулиране на селскостопанските производители по целия свят да действат по различен начин.”
В поредица от големи неотдавнашни доклади се стига до извода, че световната хранителна система е разбита. Това води планетата към климатична катастрофа, като същевременно оставя милиарди хора недохранени или с наднормено тегло, заключиха 130 национални научни и медицински академии през ноември. Друг доклад установи, че избягването на месо и млечни продукти е най-важният отделно взет начин за намаляване на въздействието върху околната среда върху планетата, като добитъкът използва 83% от земеделските земи, за да произвежда само 18% от калориите.
„Планетарната здравословна диета”, публикувана от учените през януари, изисква 80% процента намаляване на червеното месо, консумирано от европейците и северноамериканците. Приемането на тази диета през следващите десетилетия би означавало, че 60% от днешните пасища могат да се използват за диви животни или други цели, площ, подобна на размера на Бразилия (8,5 млн. кв. км).