Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Зимата напредва, бракониерството не спира

проверки зимата

Имаше доста работа за надзорните екипи от Агенцията по рибарство и аквакултури по коледните и новогодишни празници, а и след тях. Зимата напредва, но бракони­ерските набези по морето и вътрешните водоеми не спират. Според данни на ИАРА, за последните 6 месеца на миналата годи­на са извършени близо 10 хиляди инспек­ции на надзорните екипи. Организирани са проверки на водоеми и по договори за двустранно сътрудничество. Съставени са 660 акта за различни нарушения на Закона за рибарството и аквакултурите.

*Инспектори от ИАРА-Бургас са извършили проверка по вода на язовир „Мандра“. В хода на акцията са открити и извадени 17 бракони­ерски мрежи, поставени в работно положение, с обща дължина 850 метра. Уловената в тях риба с общо тегло 145 кг е от видовете караку­да, платика и бяла риба. Дарена е за изхран­ване на рибоядните животни в Зоопарк Бургас.

*Бургаските надзорници са извършили съв­местна проверка със служители на Морска ад­министрация Бургас в Черно море. В резултат на това са установени 3 броя дънни драгира­щи средства за бяла пясъчна мида във водите на пристанище Свети Влас, община Несебър, както и на плаж Иракли. Незаконните уреди са иззети и предадени за унищожаване.

*Проверка на язовир „Ал. Стамболийски“ през зимата са извършили служители на ИАРА-Велико Тър­ново. След наблюдение са установени две лица, поставящи мрежи с лодка. Предприети са действия по залавянето им след излизане на сушата. Съставени са им актове, мрежите са иззети.

проверки зимата

*Доста нашумял е случаят от края на мина­лата година със заловения системен бракони­ер на язовир „Огоста“. Да припомним. Тогава монтански инспектори са забелязали две лица да влизат с лодка и да разпъват мрежи във во­дите на язовира. Наблюдението е продължило цяло денонощие, докато бракониерите дошли отново, за да изтеглят мрежите и да приберат улова. Със съдействието на полицейски екип бандитите са заловени на местопрестъпле­нието. Един от тях е знаковият бракониер Пла­мен Видрата с 18 влезли в сила Наказателни постановления и влязла в сила присъда за извършено предишно престъпление. Образу­вано е ново досъдебно производство. Какво ли още трябва да се случи, за да се озове там, където му е мястото.

***

От ИАРА призовават да се подават сигнали на денонощния тел. 112 за всякакви забеляза­ни бракониерски посегателства или нерегла­ментиран риболов по морето и водоемите в страната.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ