Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Знаменно шествие в Шумен за 130-годишнината на сдружението

шумен шествие

130 години от основаването на своето сдружение отбелязаха с шествие по централните улици ловците и рибарите в Шумен.

Създаденото през 1892 г. Ловно-рибарско дружество “Сокол” е най-старата неправителствена организация, работеща в обществена полза в Шуменска област и една от най-старите в страната, отбеляза председателят на сдружението Стоян Стоянов, който го оглавява от 14 г.

шумен шествие


Въпреки дъжда на 11 юни ловците проведоха традиционния парад с освещаване на знамената на ловните дружинки, те са 22 и обединяват около 880 човека на възраст от 18 до 83 г. Знаменното шествие, което премина по шуменското ларго, датира като традиция от 1933 г., но две години не беше провеждано заради противоепидемичните мерки.

шумен шествие

 
“От 1995 г. съм ловец и съм разбрал едно основно нещо – ловът не е преследване и убиване на дивеч, каквато е масовата представа за нас. Ловът е 90 % работа и 10 % удоволствие – подчерта председателят. – Работата ни се изразява в грижа за дивеча, подхранване, разселване на животни от намалени популации, регулиране броя на хищниците, опазване на 76 хиляди хектара землище. Разселването на животни се извършва със собствени средства на ловците и сдружението.”

шумен шествие

Годишно в природата се разселват 800 до 1000 фазана, около 6000 яребици. А за последните 3 години са разселени 600 диви заека.

Празникът на ловците продължи с обяд за членовете на сдружението под шатри на Шуменското плато и концертна програма. На томбола бяха разиграни три ловни оръжия – малокалибрена карабина, дарена от член на дружеството, ловен автомат и една гладкоцевна пушка. Званието почетен член беше връчено на Неделчо Ненов, който цял живот е работил само в сдружението и е събрал в книга историята на ЛРД “Сокол”.

Кръстана Тасева

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ